SAP klimaatneutraal in 2030: dit is wat wij doen!

SAP klimaatneutraal in 2030: dit is wat wij doen!

Gepubliceerd op 18 januari 2024.

Technology2Enjoy Technology2Enjoy

Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verbruiken datacenters wereldwijd zo’n 220-320 TWh in 2021. Dit is ongeveer 1% van de wereldwijde vraag naar elektriciteit. We moeten met zijn allen (grote) stappen zetten om het klimaat te verbeteren, ook SAP en Technology2Enjoy. SAP heeft als doel om in 2030 klimaatneutraal te zijn. We vertellen je welke stappen ze daarvoor zetten, maar ook welke stappen wij zetten!

Overstappen naar de Cloud: een duurzame stap

Traditioneel hadden bedrijven vaak on-premise servers. Dit betekent dat elke organisatie fysieke hardware op hun eigen locatie moest onderhouden. Tegenwoordig stappen steeds meer bedrijven over naar Cloud. Dit is een duurzame stap, omdat bedrijven nu de centrale server delen. Deze servers kunnen over de hele wereld verspreid staan, waardoor de belasting op specifieke datacenters verminderd wordt. Daarnaast investeren Cloud-providers vaak in energie-efficiënte technologieën en goede koelsystemen om de datacenters duurzaam te maken. En doordat de servers centraal beheerd worden en door meerdere bedrijven worden gebruikt, kunnen ze het energieverbruik over alle klanten heen verminderen. De overstap naar de Cloud draagt dus al bij aan het klimaat.

ISO 14001 gecertificeerd

Ook al is het de overstap naar de Cloud al een duurzame stap, Cloud-providers hebben ook stappen te zetten. Het draaien van oplossingen in SAP-datacenters en het dagelijks gebruik van honderden Cloud-oplossingen vereist een hoop elektriciteit om onder andere de processoren, het geheugen, de opslagapparaten en de koelsystemen draaiende te houden. De datacenters op het hoofdkantoor van SAP in Duitsland zijn daarom ISO 14001 gecertificeerd. Deze certificering waarborgt dat SAP zijn activiteiten op een milieubewuste manier uitvoert en zijn milieuprestaties bewaakt en verbetert. Daarnaast maakt SAP sinds 2014 al gebruik van renewable energie om de datacenters van stroom te voorzien. Deze energie wordt wereldwijd op geselecteerde locaties gegeneerd.

De 3 pijlers van SAP: voorkomen, verminderen en compenseren

Het streven van SAP is om tegen het einde van 2023 koolstofneutraal te zijn en in 2030 klimaatneutraal. Om deze doelen te bereiken, richt SAP zich op de volgende drie pijlers: voorkomen, verminderen en compenseren. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van energie-efficiënte apparaten en ze optimaliseren de koelsystemen, zodat de uitstoot van koolstof en het verbruik van energie verminderd wordt. Daarnaast zijn ze bijvoorbeeld bezig met warmtecamera’s om te kijken of er ergens iets lekt en sommige plekken beter geïsoleerd kunnen worden. En ook klanten kunnen bijdragen door gebruik te maken van de groene cloudoplossingen. SAP is dus druk bezig met allerlei oplossingen om hun doel te behalen.

Technology2Enoy

Ook Technology2Enjoy zet zich in voor een beter klimaat. Zo zijn we net als SAP ISO 14001 gecertificeerd. Omdat we onze kantoorruimten huren in een bedrijfsverzamelpand, hebben we bijvoorbeeld geen invloed op de inkoop van stroom. Daarentegen proberen we veel thuis te werken en rijden we alleen maar elektrisch, waardoor we veel invloed uitoefenen op de kilometers die we maken. Daarnaast kopen we bijvoorbeeld groene toners en cartridges in en hebben een zero-printbeleid. Dit betekent dat we bijna alles digitaal doen. Op deze manier proberen we via verschillende wegen – waar we invloed op hebben – een verschil te maken.

Het klimaat is dus een belangrijk thema voor de komende jaren. Wil je weten welke thema’s in 2024 nog meer belangrijk zijn? Je leest het in onze nieuwjaarsblog! Wil je meer weten over de mogelijkheden die SAP te bieden heeft? Neem dan contact met ons op!