Met SAP Analytics Cloud kan iedereen toveren met data
Gepubliceerd op 22 december 2021.
Wie niet meer tot de jongste generatie behoort, kent het waarschijnlijk nog wel: ‘schilderen op nummer’ van spelletjesfabrikant Ravensburger. Met een eenvoudig hulpmiddel voelde iedereen zich een ware Picasso. Op een enigszins vergelijkbare manier is het met de BI-tool SAP Analytics Cloud mogelijk om, ook zonder IT-kennis, als een ‘pro’ allerlei rapportages te maken. En ook nog eens bron- en software-onafhankelijk. Het klinkt als een mini-brochure, maar het werkt echt!
Geen programmeur of whizzkid
Om met SAP Analytics Cloud (SAC) te kunnen werken, hoef je dus geen SAP- of ander ERP-systeem te hebben. En hoewel SAC primair voor de cloud is ontwikkeld, kan het ook on-premise worden gebruikt. De bronsystemen kunnen van alles zijn, van Excel- en CSV-bestand (comma-separated values) tot SAP en S/4HANA. Maar dus ook jouw eigen HR- en/of verzuimadministratiesysteem. Van al die broncombinaties kan in SAC één bedrijfsbrede totaalrapportage worden samengesteld. Ook om die rapportage zeer overzichtelijk te visualiseren hoef je bepaald geen programmeur of whizzkid te zijn.
Cloud first
Je kunt bij wijze van spreken je complete jaarverslag in SAC opstellen, tussentijds inzien en uiteindelijk zonder speciale opmaakfoefjes printen of als pdf delen. Als zogenoemde cloud first-toepassing is SAC ook al niet gebonden aan een zware server of andere hardware. In tegenstelling tot andere gangbare BI-tools bevat SAP Analytics Cloud een aparte planningstool voor onder andere begrotingen en kun je heel makkelijk een intern rondje langs de velden doen om bedrijfsbreed informatie op te halen. Werk je al wèl met SAP, dan kun je met alleen je gebruikersnaam en wachtwoord data direct uit je bronsystemen ophalen.
Waarschuwing
Met het oog op de (nabije) toekomst bevat SAC ook al het een en ander aan kunstmatige intelligentie. Zo worden bepaalde analyses standaard uitgevoerd, moet je niet gek opkijken als je automatisch rapportagesuggesties krijgt en worden bepaalde trends en afwijkende zaken automatisch gesignaleerd. Zit jouw specifieke wens er nog niet bij, dan kun je die via een forum ‘upvoten’. Bij voldoende medestanders wordt ook die functionaliteit bij een volgende update meegenomen. Wat die ‘afwijkende zaken’ en andere onregelmatigheden betreft, moeten we ook wel een waarschuwing afgeven. Omdat SAC grotendeels werkt op basis van voorgedefinieerde business rules, legt de tool ook genadeloos foute, incomplete of inconsistente data bloot.
Garbage in = garbage out
Onze consultants horen in die gevallen regelmatig dat het rapport niet deugt. Na analyse, en toelichting aan de klant, blijkt in negen van de tien gevallen de brondata aantoonbaar vervuild te zijn. En dat geldt domweg ‘garbage in is garbage out’. Dat is pijnlijk in de zin dat data tegenwoordig in de meeste organisaties juist de belangrijkste asset is. Door die vervuilde data meteen te zuiveren, helpt SAC dus ook bij het verbeteren van je datakwaliteit. Om onnodige schrikreacties bij klanten te voorkomen, en implementaties soepel te laten verlopen, is het dus altijd zaak om gebruikers in een vroeg stadium bij het project te betrekken.
Omdat allerlei transities, dus ook digitale, vaak ernstig vertraagd worden of zelfs stuklopen op slechte datakwaliteit en ‘zachte’ factoren zoals een traag adoptieproces, zullen we hier in een volgende blog uitgebreid bij stilstaan. Wil je ondertussen meer weten over SAP Analytics Cloud, laat het ons dan even weten via info@t2en.com of 030 – 200 6009.