ICT: ook het kloppend hart van gemeenten
Gepubliceerd op 12 april 2022.
De tijd dat ICT puur ondersteunend was aan bedrijfsprocessen, toen nog vaak automatisering genoemd, ligt ver achter ons. Tegenwoordig is ICT als gevolg van de vele nieuwe technologieën van strategische waarde en draagt het, ook bij gemeenten, in toenemende mate bij aan de organisatiedoelstellingen. En dan niet in termen van winst en concurrentiepositie, maar meer in de vorm van een hogere servicegraad voor burgers. Achterblijven is geen optie meer.
Veeleisende burgers
Burgers zijn als consument allerlei snelle apps en services gewend, die 24/7 op meerdere apparaten beschikbaar zijn en die binnen een minuut op hun mobieltje of tablet staan. Duurt het twee minuten, dan is een alternatief snel gekozen Dat heeft die moderne, veeleisende consument al de bijnaam ‘super consumer’ opgeleverd. En weet je als webshop een pakketje niet de volgende dag op de mat te krijgen, dan heb je ook een probleem. Met datzelfde verwachtingspatroon gaat diezelfde consument c.q. burger op digitaal bezoek bij zijn of haar gemeente of gemeentelijke instelling. Ook daar verwacht men snelheid en een hoge mate van flexibiliteit.
Meer gemeenten in de cloud
Dat vraagt dus om een steeds hogere automatiseringsgraad en een ICT-omgeving waar altijd en overal mee gewerkt kan worden. En om (near) realtime, oftewel super actuele, data. Dat hoeft niet per definitie in de cloud te zijn, maar het is toch wel erg handig. Dat een flink aantal gemeenten en gemeentelijke instanties de stap naar de cloud al hebben gemaakt, is dan ook niet vreemd. De behoefte bij veel gemeenten om anders met data en technologie om te gaan, komt met name tot uitdrukking in het Common Ground-initiatief. Dit is in feite een hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening.
From scratch ontwikkeld
Met Common Ground kunnen gemeenten hun dienstverlening en bedrijfsvoering ingrijpend verbeteren en zijn ze beter in staat om op een moderne en flexibele manier in te spelen op maatschappelijke uitdagingen. Een ERP-systeem dat alle data gestructureerd en gecentraliseerd opslaat en verwerkt is daarbij eigenlijk onmisbaar. SAP heeft speciaal voor middelgrote organisaties jarenlang, en from scratch, gewerkt aan een betaalbaar all-in-one cloudsysteem voor procesoptimalisatie en procesintegratie . Als Technology2Enjoy hebben we SAP Business ByDesign, zoals het systeem heet, op belangrijke punten aangepast voor gebruik door kleine en middelgrote gemeenten. Ook, en vooral, met het oog op Common Ground.
Goud in handen
Laat je onze Publieke Sector ByDesign-oplossing vervolgens communiceren met Business Intelligence software, dan heb je in feite goud in handen. Zulke software is namelijk in staat om verbanden te leggen in die berg met data en dat te vertalen naar hapklare brokken informatie. Bij SAP Business ByDesign zit zulke intelligente software, net als kunstmatige intelligentie, zelfs al deels in de oplossing geïntegreerd. En zolang er nog niet zoiets is als een ‘roboconsultant’ kun je als gemeente gewoon ouderwets terugvallen op SAP-consultants om het eventuele laatste restje koudwatervrees weg te nemen. Zij doen dat niet alleen omdat ze daar zelf plezier aan beleven, maar vooral om dat plezier en gemak door te geven. We heten per slot van rekening niet voor niets Technlogy2Enjoy!