Innoveren met een financieel systeem: wie durft?
Gepubliceerd op 24 april 2023.
Veel bedrijven en organisaties dromen van de spreekwoordelijke kip die gouden eieren legt. Soms heb je die onbewust al in huis in de vorm van bijvoorbeeld een goed idee, een briljante medewerker of, in toenemende mate, (big) data. Maar een financieel systeem? Toch kan ook zo’n traditioneel systeem op meerdere manieren innovatie activeren. Bijvoorbeeld op maatschappelijk gebied.
Omslachtige rapportage
Van oudsher gebruiken we financiële systemen primair om verantwoording af te leggen over bestedingen en budgetten, en als basis voor toekomstige beslissingen. Lokale overheden weten daar met de uitgaven van belastinggeld uiteraard volop over mee te praten. Tot zover niks nieuws onder de zon. Rapportages spelen hierbij een cruciale rol en dat die met de vele zaak- en deelsystemen bij lokale overheden nogal eens omslachtig tot stand komen, zal evenmin een verrassing zijn. Dat een ERP-systeem als SAP Business ByDesign in dit kader als ‘single point of truth’ en met realtime data, geïntegreerde BI en SAP Analytics Cloud (SAC) kleine wonderen kan verrichten, hebben we al vaker uitgelegd.
Sociaal-maatschappelijke waarde
Waar het ons hier vooral om gaat is dat wat ons betreft de focus in de maatschappij al (te) lang heeft gelegen op het behouden en verhogen van onze welvaart en het faciliteren van groei. Tegen de achtergrond van de CO2– en stikstofdiscussies is het wellicht een uitgelezen moment om als lokale overheid eens na te denken over de mogelijkheden om een financieel systeem ook te gaan gebruiken om de sociaal-maatschappelijke waarde van gemeentelijke ‘assets’ (zoals groenvoorziening, riolering, wegen, straatverlichting en milieustraat/recycling) te gaan vastleggen. En daarmee ook de maatschappelijke impact van beleid en beslissingen in kaart te brengen.
Aanpassen datamodel
Zo kun je bijvoorbeeld een boom als ‘x kuub hout’ blijven zien, maar je kunt hem ook gaan waarderen in termen van CO2-waarde c.q. -reductie. En een volgende keer niet te beslissen tot omzagen, maar tot verplaatsen. Op die manier ligt het ook voor de hand om eens aan ledverlichting te denken in lantaarnpalen. Een beetje vergelijkbaar met wat Google Maps tegenwoordig doet met het aanwijzen van de meest milieuvriendelijke route. Dit vraagt uiteraard om wat aanpassingen in het datamodel, maar die gaan we als Technology2Enjoy zeker niet uit de weg. Sterker nog, we gaan graag met lokale overheden in gesprek om de mogelijkheden op dit gebied te verkennen.
Op die manier kunnen overheden in plaats van opbrengsten en baten ook eens een keer ‘winst’ behalen, al is die dan van sociaal-maatschappelijke aard.
Wil jij eens sparren over een ander waarderingssysteem voor de assets van jouw lokale overheid? Of ben je benieuwd naar andere manieren om met jouw financieel systeem innovatie te stimuleren? Neem dan contact met ons op via 030-200 6009 of info@t2en.com.