Webinar SAP ERP Cloud voor gemeenten, deel 2

Webinar SAP ERP Cloud voor gemeenten, deel 2

Gepubliceerd op 2 augustus 2023.

Technology2Enjoy Technology2Enjoy

Flexibilisering door standaardisatie:

Tegenpolen of ondersteunend? 

Trouwe lezers van onze blogs weten inmiddels dat er op 14 september door SAP, Technology2Enjoy en Microsoft een webinar wordt georganiseerd voor gemeenten, waarin SAP ERP Cloud centraal staat. In deze ‘online talkshow’, waarbij ook een gemeente aanschuift, komt onder andere het thema ‘Flexibilisering door standaardisatie’ aan bod. In dit tweede deel van een vierluik gaan we alvast kort op dit thema in. De inschrijving is al geopend! Aanmelden kan via deze link.

Best practices

Jarenlang was maatwerksoftware min of meer de ‘standaard’. Hoewel dit in het bedrijfsleven in veel gevallen een prima optie was, en soms nog is, rijst bij gemeenten de vraag waarom je hiervoor onnodig diep in de buidel zou tasten. Processen bij gemeenten zijn immers grotendeels hetzelfde, of in elk geval vergelijkbaar. SAP heeft hiervoor jaren geleden diverse SaaS-oplossingen ontwikkeld en daarmee het wiel in feite allang uitgevonden. Met hooguit wat aanpassingen op detailniveau zijn eindeloze implementatietrajecten niet aan de orde en kun je in enkele maanden al aan de slag. Door gebruik te maken van de best practices van deze oplossingen zijn de risico’s, in tegenstelling tot veel maatwerk, minimaal. 

Talloze koppelingen 

Het veelvoorkomende probleem van de vele deelsystemen die bij gemeenten vaak in gebruik zijn en lang niet altijd feilloos samenwerken, is door Microsoft grotendeels getackeld door de Office Suite volledig in SAP ERP Cloud te integreren. Daarnaast zorgt het cloudplatform van Microsoft met talloze koppelingen naar andere applicaties ervoor dat al deze systemen niet alleen naadloos, maar ook volledig compliant kunnen samenwerken. Wat dat betekent voor (de kosten van) onderhoud laat zich raden. Processen voor het aanvragen en verlenen van vergunningen en subsidies gaan hierdoor niet meer over meerdere schijven en worden dus enorm verkort. 

Bittere noodzaak 

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het goedkeuringsproces van facturen. Dat is, zeker in een tijd dat veel extra taken van de landelijke overheid naar lokale overheden worden overgeheveld en personeel ook nog eens zeer schaars is, bepaald geen overbodige luxe en zelfs bittere noodzaak. De tijd die hierdoor vrijkomt, kan onder andere worden besteed aan verbetering van de dienstverlening aan burgers. Bij een gemeente als Roosendaal weten ze hier inmiddels over mee te praten. En dat hebben we ze in een eerdere blog dan ook laten doen. 

In aanloop naar het webinar op 14 september gaan we in de komende blogs nader in op de andere deelthema’s. Houd je mailbox de komende weken dus scherp in de gaten. Wil je ook deel 1 in deze reeks lezen, klik dan hier

Mis het webinar niet en meld je aan via deze link