Data, privacy en beveiliging: gegevensbescherming binnen SAP
Gepubliceerd op 1 mei 2024.
In een tijdperk waarin persoonsgegevens veel waard zijn, staat het zorgvuldig omgaan met data ook hoog op de agenda. Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van digitale technologieën en de steeds grotere hoeveelheden gegevens die worden opgeslagen, is privacy en de beveiliging van gegevens niet langer meer een bijzaak. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de richtlijnen van de EU vormen de leidraad voor organisaties die zich afvragen: Voldoen we aan de regelgeving? Zijn alle gegevens veilig? Hebben we onze zaken op orde? We nemen je mee in de voordelen van geïntegreerde beveiliging en bescherming.
Privacy versus beveiliging
Het zorgvuldig omgaan met gegevens omvat een technisch en menselijk stuk. Het menselijke stuk omvat kennis van de AVG, zodat medewerkers vanuit privacy-oogpunt weten wat ze wel en niet met gegevens mogen doen. Daarbij zitten overheden vaak in het spanningsveld tussen transparantie en bescherming van gegevens. Enerzijds moet ze voldoen aan de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) en transparant zijn naar haar burgers toe, anderzijds moet ze ervoor zorgen dat gegevens goed beschermd zijn volgens de AVG. Het technische stuk bestaat uit goede beveiliging van gegevens. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je gehackt wordt, en als dat wel gebeurt dan wil je niet dat alle gegevens zomaar op straat liggen. Maar hoe weet je nu zeker dat alle gegevens goed beveiligd zijn?
De beveiliging van SAP
Er ontstaan steeds meer handvaten en tools die het makkelijker maken om de beveiliging van je gegevens te waarborgen. Ook SAP heeft wat dat betreft niet stilgezeten. SAP is een Duitse software en in Duitsland nemen ze privacy en beveiliging heel serieus. Ze hebben daarom beveiliging in de software gebouwd, waardoor ze op Europees niveau up-to-date zijn en voldoen aan de richtlijnen. SAP heeft een groot team met experts dat dag en nacht deze veiligheid waarborgt. Hierdoor hoef je zelf geen mensen in te schakelen om voor de beveiliging van je server te zorgen. Daarnaast biedt het SAP Trust Center inzicht in hoe veilig je gegevens bij hen zijn en welke maatregelen ze nemen om te voldoen aan de AVG, inclusief certificeringen die de naleving aantonen.
Gemeentelijk pakket
Technology2Enjoy/CTAC bieden wij in onze oplossing een add-in pakket dat speciaal voor gemeenten is ontwikkeld. Daarin zitten onder andere koppelingen met de Basisregistratie Personen (BRP) en de Kamer van Koophandel (KvK). Door deze koppeling zijn de gegevens in deze systemen ook goed via SAP beveiligd. Hierbij is het van belang dat de toegangsrechten zorgvuldig worden toegekend, want niet iedereen binnen een organisatie mag zomaar alle gegevens zien. Middels de juiste toegangsrechten hebben alleen geautoriseerde personen toegang tot (gevoelige) gegevens. Dit inrichting hiervan doen wij altijd in samenwerking met de klant.
Veiligheid voorop bij Technology2Enjoy
Als partner van SAP streven ook wij ernaar om gegevens van klanten veilig te houden. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat we altijd met testbestanden werken en gegevens niet onbedoeld op de laptops van consultants belanden. Of we werken in een projectomgeving van de klant. Hierover maken we altijd goede afspraken met de klant. In projecten werken we ook altijd nauw samen met Privacy Officers om te voldoen aan specifieke eisen op het gebied van beveiliging en privacy. Het garanderen van veiligheid staat bij ons altijd voorop!
Organisaties maken zich vaak zorgen over de beveiliging van hun gegevens, maar door met een cloudleverancier als SAP te werken, wordt er een hoog niveau van veiligheid gegarandeerd. Dat geeft organisaties en overheden een hoop rust! Wil je meer weten over het beveiligen van je gegevens en de mogelijkheden binnen SAP? Neem dat contact met ons op!