Hoe ‘realtime’ is jouw omgevingsdienst of veiligheidsregio?
Gepubliceerd op 20 mei 2020.
In onze vorige blog hebben we de veranderende rol van ICT besproken bij lokale overheden en omgevingsdiensten. Met steeds meer ‘cloudgemeenten’ en zich ontwikkelende ‘smart cities’ als fraaie exponenten hiervan. Zonder realtime data en informatie is zo’n city uiteraard lang zo smart niet. Die constatering geldt zeker ook voor omgevingsdiensten en veiligheidsregio’s, zowel ‘koud’ als ’warm’. Diemer Kransen, CIO veiligheidsregio’s, zal dat naar ons idee zeker beamen.
Sneller branden blussen
Kransen was in eerdere publicaties namelijk heel duidelijk over het belang van goede en realtime informatievoorziening. Zowel in het dagelijkse werk (koud) als in crisissituaties (warm). Zo kan het ‘altijd slimmer en gaat het erom werelden te verbinden om oplossingen en verbeteringen te realiseren in hoe we als hulpverleners ons werk beter, veiliger en efficiënter kunnen doen.’ En: ‘We blussen branden niet sneller door meer
voertuigen in te zetten, maar met meer en betere informatie. Als je dat weet, dan moeten we zorgen dat informatie een bedrijfsmiddel wordt waartoe iedereen toegang heeft’.
‘Excellende’
Met deze uitspraken leek hij onze gedachten te kunnen lezen. Dat is namelijk precies waar we bij Technology2Enjoy al jaren mee bezig zijn. Dat doen we ook voor omgevingsdiensten en veiligheidsregio’s met de cloud-ERP van SAP Business ByDesign. Dat biedt sowieso voordelen als het gestructureerd opslaan van organisatiebrede data, het tijdig/realtime beschikbaar stellen van (al dan niet bewerkte en geanalyseerde) data en bijvoorbeeld geen problemen meer met versiebeheer. Dat laatste is bij werken met Excel, dat bovendien foutgevoelig en niet transparant is, vrijwel altijd een crime.
Eén gezamenlijk ERP-systeem
Omdat omgevingsdiensten, veiligheidsregio’s en lokale overheden zowel horizontaal als verticaal met veel verschillende instanties te maken hebben, moet er heel veel (geactualiseerde) informatie uitgewisseld worden. Dat loopt van controlerende instanties en het eigen College tot ‘digitale’ burgers in de vorm van bijvoorbeeld vergunningsaanvragen, klachtenafhandeling en informatie over uitkeringen. Een goede en logische stap zou zijn om al die informatie niet langer over en weer uit te wisselen, maar rechtstreeks met elkaar te delen door alles te centraliseren in één gezamenlijk ERP-systeem. Op die manier kan iedereen veel gerichter, proactiever, gepersonaliseerd en op termijn ook goedkoper werken.