Ook last van ‘cloudofobie’? Genezing is nabij!
Gepubliceerd op 23 juni 2021.
Techreuzen als Microsoft, Amazon, Google en IBM zetten al jaren vol in op de cloud. Binnen afzienbare tijd zal vrijwel iedereen er dan ook aan moeten geloven. Hoewel er een slechter lot denkbaar is, bestaat er een hardnekkige groep bedrijven met ‘cloudofobie’. De angst zit hem vooral in het beveiligingsaspect en verlies aan controle. En wat nu als we hen vertellen dat ze, vaak onbewust, al gedeeltelijk in de cloud zitten?
Pijnlijke stilte
Dan valt er een pijnlijke stilte, zoals bij de directie van een groot Nederlands bedrijf waar we onlangs mee spraken. Ook zij waren doodsbenauwd dat een migratie van hun servers naar een extern datacenter vrijwel onherroepelijk zou leiden tot datalekken en imagoschade. Gevraagd naar welke applicaties ze allemaal op hun smartphones hadden staan, bleek dat ze ongemerkt al de nodige data en bestanden in de cloud benaderden. En met anderen uitwisselden. Nee, dat had nog geen problemen opgeleverd, maar dat kan natuurlijk geluk zijn geweest.
Geen moment spijt
Andersom gebeurt trouwens ook, dat wil zeggen dat een bedrijf juist onverwacht snel overtuigd raakt van de mogelijkheden en kansen in de cloud. Dat was enkele jaren geleden het geval met een groot Deens zuivelbedrijf, waar binnen een paar maanden de strategie volledig werd omgegooid en alles op de cloud werd gericht. Voornamelijk omdat ze anders een aantal planningsissues niet zouden kunnen oplossen. Zij hebben daar voor alle duidelijkheid geen moment spijt van gehad. De eerder genoemde directie van het Nederlandse bedrijf moest overigens, net als zovelen, wel erkennen dat de scheidslijn tussen on-premise en de cloud door de veelheid van toepassingen op meerdere devices snel vervaagt. Zelfs met bedrijfsgevoelige gegevens.
Onneembare vestingen
En dat we met z’n allen ook zakelijk steeds vaker gebruik maken van WhatsApp, MS Teams en bepaalde social media is ook geen geheim meer. Als daar iets zou misgaan met je data, dan heeft dat natuurlijk niets meer te maken met gebrekkige beveiliging, maar met roekeloos mensenwerk. En daar is geen kruid tegen gewassen. Het punt dat we willen maken is dat beveiliging nergens zo goed geregeld is als in de cloud. Cloud datacenters zijn in meerdere opzichten vrijwel onneembare vestingen. Zo kom je absoluut niet ongemerkt binnen, zijn stroomstoringen zo goed als uitgesloten en is de brandbeveiliging, in tegenstelling tot veel lokaal beheerde serverparken, optimaal geregeld.
Beveiligingscertificaten
Dankzij de enorme security kennis en de beveiligingscertificaten die datacenters moeten kunnen overleggen, is ook de databescherming vele malen beter dan je als bedrijf lokaal kunt realiseren. En vertrouw je een Amerikaans datacenter niet, dan kies je net als bijvoorbeeld SAP en Oracle gewoon voor een Europees c.q. Nederlands datacenter. Daarover gesproken: ook hun clouddiensten zijn qua beveiliging volledig dichtgetimmerd. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de schaalbare en dubbel, driedubbel of tiendubbel uitgevoerde back-up en BCDR-mogelijkheden (Business Continuity and Disaster Recovery) van de cloud. In de gemeente Hof van Twente kennen ze dit voordeel sinds vorig jaar trouwens maar al te goed.
Meer weten over ERP in de cloud en beveiliging in het bijzonder? Laat het ons weten via info@t2en.com of 030 – 200 6009.