Van thuiswerken naar ‘thuiskantoor’: waar moet je op letten?
Gepubliceerd op 12 januari 2021.
Met de coronacrisis die al biijna een jaar als een gitzwarte wolk boven ons hoofd hangt, hebben we een weinig zonnig jaar achter ons gelaten. ‘Bewolking’ is, met een knipoog naar ICT, gelukkig niet alleen maar negatief. Ook in 2020 hebben we namelijk weer bedrijven en lokale overheden, deels gedreven door meer thuiswerken, geheel of gedeeltelijk naar ‘de cloud’ mogen brengen. Nu thuiswerken een permanent karakter krijgt, is het wel zaak je processen hierop aan te passen.
Pijnlijk
We zijn vorig jaar massaal online gaan communiceren en samenwerken via tools als Teams, Office 365/Sharepoint, Zoom en ga zo maar door. De voordelen van werken in de cloud gaan uiteraard een stuk verder dan deze tools en gelden net zo goed, en zelfs nog beter, voor toepassingen als ERP, HRM en CRM. Je hebt, in ons geval met SAP Business ByDesign, namelijk overal en altijd realtime toegang tot voor jou relevante data. Zonder te hoeven omkijken naar updates en beveiliging, want die zijn centraal geregeld en altijd optimaal. Dat is niet vanzelfsprekend zoals onlangs bij de gemeente Hof van Twente ook weer pijnlijk duidelijk is geworden.
Automatisch slimmer
Die updates bevatten in het geval van SAP Business ByDesign ook automatisch nieuwe functionaliteiten op het gebied van Business Intelligence (BI), Artificial Intelligence (AI) en bijvoorbeeld Internet of Things (IoT). Je wordt dus als lokale overheid en individuele ambtenaar steeds slimmer en hoeft daar weinig of niets voor te doen. Verder is cloudwerken ideaal wanneer je tijdelijk op of af wilt schalen, bijvoorbeeld wanneer je vanwege projecten, pilots of samenwerkingsverbanden met externe partners tijdelijk meer capaciteit nodig hebt. Of als jouw werk één of meerdere piekmomenten in het jaar kent.
Extra kosten thuiswerkplek
Heb je naast al deze technologische aspecten ook gedacht aan puur praktische zaken als voldoende contact met collega’s, ergonomie en het vergoeden van extra kosten van de thuiswerkplek? Werkgevers hebben namelijk de wettelijke plicht om zorg te dragen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers, ook als die in hun eigen huis aan het werk zijn. En waarom niet die beeldverbinding met collega’s wat langer open laten of een gezamenlijke pubquiz houden op vrijdagmiddag?
Zie jij door de bomen de ‘wolken’ niet meer en kun je wel wat hulp gebruiken bij het faciliteren of optimaliseren van thuiswerken? Laat het ons weten via info@t2en.com of 030 – 200 600 9. Wij wensen je tot slot een ‘zonnig’ en coronavrij 2021 toe!