Virtual en Augmented Reality komen eraan. Dat is DE realiteit.

Gepubliceerd op 21 juli 2020.

Technology2Enjoy Technology2Enjoy

‘Is this the real life, is this just fantasy , caught in a landslide, no escape from reality.’ Wie deze songtekst onbekend in de oren klinkt, leeft waarschijnlijk in een heel andere realiteit dan de onze. Het muzikale meesterwerk inspireerde ons in elk geval om een blog te wijden aan diverse realiteiten die ook binnen veiligheidsregios’ en omgevingsdiensten aan terrein winnen, namelijk Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en zelfs Mixed Reality (MR).

Virtueel laagje

Vooraf lijkt het ons goed om kort de belangrijkste verschillen te benoemen. VR en AR worden namelijk al vaak door elkaar gehaald en de komst van MR maakt het er niet duidelijker op. Met VR wordt je, doorgaans met een speciale bril, volledig in een andere 3D-wereld ondergedompeld. Je bent je niet meer bewust van je ‘echte’ omgeving. Met AR worden bepaalde dingen, doorgaans met een doorzichtige bril, als een laagje over de fysieke realiteit heen gelegd. Zo zie je bijvoorbeeld een update van het weer verschijnen zonder dat het je gezichtsveld hindert. Ook de app Pokémon Go, die te vangen Pokémon in de echte wereld plaatst, is een voorbeeld van AR.

Ook bij politie en brandweer

Toepassingen van Augmented Reality lopen van een simpele tekstmelding tot een instructie voor het uitvoeren van een chirurgische ingreep. MR projecteert op zijn beurt realistische 3D-beelden in de echte wereld waardoor het lijkt als ze daar gewoon thuis horen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld om een model heen lopen en de ‘digitale maquette‘ van alle kanten bekijken. Of een willekeurige bureaustoel uit een catalogus plukken en virtueel in je eigen omgeving plaatsen alsof die er al staat. Kijk er niet vreemd van op als deze technologieën eerdaags ook jouw leven binnen wandelen. Werk je bij de politie of brandweer, dan is dat wellicht al gebeurd.

Virtuele reconstructie van misdrijven

Zo bestaat er in de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland al zoiets als de Brandweer VR Experience, met als doel de bewustwording op het gebied van brandveiligheid te vergroten. In een virtuele 360°-omgeving wordt bewoners heel realistisch geleerd hoe je brand voorkomt en ervaart men wat te doen als er brand uitbreekt. Forensische Opsporingsdiensten van diverse politiekorpsen kunnen al bijna niet meer zonder deze technologie voor onder meer het vastleggen en visualiseren van een plaats delict en het reconstrueren van misdrijven. Of wat te denken van scanners om ruimtes in kaart te brengen of, met behulp van een drone, 3D-visualisaties van complete gebouwen te maken.

Vergunningen en inspecties

VR-technologie is bovendien een hulpmiddel bij het verifiëren van getuigenissen en bij verkeersongevallenanalyse. Bij omgevingsdiensten kun je denken aan toepassingen op het gebied van (milieu)vergunningen en inspecties waarbij gassen en/of geluid een rol spelen. De binnendienst kan op haar beurt baat hebben bij allerlei IoT-toepassingen (Internet of Things) zoals automatische storingsmeldingen aan monteurs. Of, niet onbelangrijk, geautomatiseerde bestellingen aan de koffieleverancier wanneer het zwarte goud dreigt op te raken. Want daar kunnen we ècht niet zonder, dat is nog altijd een keiharde realiteit!