Zelf beheer en updates blijven doen? Je bent toch niet gek.
Gepubliceerd op 26 augustus 2020.
Even eerlijk: hoe vaak reageer jij, of je collega van IT, enigszins geïrriteerd als de zoveelste software- c.q. beveiligingsupdate moet worden geïnstalleerd? Die irritatie zal in het geval van een virusaanval of andere beveiligingsellende misschien wel hebben plaatsgemaakt voor totale paniek. Allemaal zaken waar je in de cloud geen last meer van hebt. Toch nog maar even doorlezen dus.
Tijdrovend en ongelegen
In feite kun je het beheren van ‘jouw’ IT vergelijken met onderhoud aan je huis. Ook dat is vaak tijdrovend, komt nooit gelegen en is in veel gevallen niet het leukste werk. Maar het moet wel worden gedaan. Waar je voor je huis een schilder kunt inschakelen voor je buitenboel, valt ook IT-beheer heel goed en zeer betaalbaar uit te besteden. Met als bijkomende voordeel dat de IT-afdeling zich meer kan bezighouden met zaken als innovatie, beleidsmatige aangelegenheden en belangrijke projecten. Zeker bij kleine IT-afdelingen zijn dit bij uitstek zaken die vaak onnodig lang blijven liggen. En waar kun je dat uitbesteden beter doen dan in de cloud?
Op een andere server doorwerken
Draait jouw IT geheel of gedeeltelijk in de cloud, dan zorgt jouw provider voor het beheer en onderhoud. Inclusief op- en afschalen in capaciteit. In het geval van Software as a Service (SaaS) of Software On Demand neemt de provider standaard alle updates, back-ups en beveiliging voor zijn rekening. Wat dat laatste betreft: ook in de cloud is die beveiliging nooit 100%. In tegenstelling tot zelf beheerde (on premise) servers wordt bij een aanval c.q. infectie in de cloud wel automatisch op een andere server overgeschakeld en kan iedereen doorwerken alsof er niets aan de hand was.
Ook de ‘achterdeur’ op slot zetten
Dit doorwerken gebeurt, zeker sinds de coronacrisis, massaal vanuit huis of mobiel. En zowel op laptops als smartphones en tablets. Om te voorkomen dat hackers eenvoudig via deze ‘achterdeur’ binnenkomen, moeten ook deze mobiele werkplekken voorzien worden van de laatste software- en beveiligingsupdates. Ook dat is met eigen servers op locatie een stuk lastiger en duurder dan in de cloud. ‘Even’ een overzichtje maken van alle hardware en software die overal en nergens worden gebruikt, is er doorgaans al niet bij. En dan moeten de updates of installaties nog komen.
Je bent toch niet gek!
Cliché of niet, ontzorgd worden vinden we op z’n tijd allemaal prettig. En al helemaal als we daarvoor niet op een wankel laddertje of steiger hoeven te staan. Of met hoogtevrees het dak op moeten om een paar dakpannen te vervangen. En als daar in de zakelijke markt ook nog eens legio voordelen bij komen, waarom zou je dan zelf blijven aanmodderen? Om met een bekende retailketen te spreken: ‘Je bent toch niet gek!’
Meer weten over de mogelijkheden van de cloud voor jouw organisatie en hoe wij daarbij kunnen helpen? Laat het ons weten via info@t2en.com of 030 – 200 600 9.